Kommentarer

Riksdagshuset är en av de sevärdheterna som jag varit och tittat på i Berlin

Läs mer här: riksdagshuset


Coolt att åka hit och titta på hur det en gång i tiden såg ut. Att gå runt och se hur det såg ut när väl berlinmuren fanns kvar på plats. Besök även Haus Am Checkpoint Charlie för att se hur folk försökte och lyckades fly över och under berlinmuren.

Läs mer här: checkpoint charlie


Berlins Domkyrka är klart värt ett besök att besöka när man är i Berlin

Läs mer här: berlins domkyrka


Anledningen till att det delades var ju att Tyskland förlorade Andra världskriget och att tyskland delades upp mellan Väststaterna och Öststaterna (Ryssland). Så därför blev det två delar av tyskland. Och även Berlin blev uppdelat. Vilket är konstigt för hela Berlin låg på Östsidan av tyskland.

Läs mer här: berlinmurenRiksdagshuset i Berlin

Riksdagshuset i Berlin är en byggnad som konstrurerades för att bli säte för riksdagen i det tyska kejsardömet. Den 19 april 1871 beslutade den tyska riksdagen att riskdagshuset skulle byggas. Det tog lång tid innan man hittade den rätta tomten att bygga huset på men till slut 1881 köpte man tomten och 1884 började huset byggas där det står idag.
Byggandet startade med en stor ceremoni där kejsar Wilhelm I deltog. Riksdagshuset blev en väldigt praktfull byggnad med många statyer och målningar av kända tyska personer. Riksdagshuset hade till och med ett eget kraftverk. Den största nackdelen med byggnaden var att det saknades kontor till ledarmötena, något man inte insåg förrän kort efter att byggnaden var klar.

Under andra världskriget blev skadades riksdagshuset väldigt svårt. Den 22 november 1954 var man tvungen att spränga kupolen som tillhörde byggnaden på grund av den stora rasrisken. Mellan 1958 och 1971 återuppbyggde man riksdagshuset igen, dock planerade man byggnaden invändigt helt annorlunda denna gången. Efter den tyska återföreningen beslutades det att flytta huvudstaden från Bonn till Berlin och återigen använda riskdagshuset som parlamentssäte.

Men för att kunna använda riksdagshuset till parlamentssäte igen var man tvungen att bygga om huset helt. Efter ombyggnaden blev riksdagshuset en ekologisk förebild. Byggnaden värms och kyls nämligen med en underjordisk värmekälla och ett kylande grundvattenskikt. Ljuset länkas med hjälp av speglar genom glaskupole som finns inne i parlamentssalen. Dessutom byggde man återigen ett eget kraftverk till riksdagshuset.

Mer information om Riksdagshuset
Ska ni upp i kupolen, så gå dit tidigt, dom öppnar kl. 08. Kilometerlång kö annars..
Inlagt i databasen 03/11/11 11:09:05

Mer information om Riksdagshuset
Riksdagshuset är en av de sevärdheterna som jag varit och tittat på i Berlin.
Inlagt i databasen 11/26/11 03:15:36Skriv en kommentar
Tyskland länkar


Berlin som stad
Nattliv i Berlin
Om oss
Ta sig till Berlin

Sevärdheter


Alexanderplatz
Berlin Zoo
Berlinmuren
Berlins domkyrka
Brandenburger Tor
Checkpoint Charlie
East side gallery
Kadewe
Kaiser Wilhelm Minneskyrka
Kranzler Eck
Kurfurstendamm
Nya Synagogan
Olympiastadion
Potsdamer Platz
Riksdagshuset
Rotes Rathaus
Schloss Charlottenburg
Sevärdheter i Berlin
Unter den Linden
Wittenbergplatz

Upplevelser


Berlin Marathon
Önskar ni se bilder från Berlin. Berlin bilder