Kommentarer

Riksdagshuset är en av de sevärdheterna som jag varit och tittat på i Berlin

Läs mer här: riksdagshuset


Coolt att åka hit och titta på hur det en gång i tiden såg ut. Att gå runt och se hur det såg ut när väl berlinmuren fanns kvar på plats. Besök även Haus Am Checkpoint Charlie för att se hur folk försökte och lyckades fly över och under berlinmuren.

Läs mer här: checkpoint charlie


Berlins Domkyrka är klart värt ett besök att besöka när man är i Berlin

Läs mer här: berlins domkyrka


Anledningen till att det delades var ju att Tyskland förlorade Andra världskriget och att tyskland delades upp mellan Väststaterna och Öststaterna (Ryssland). Så därför blev det två delar av tyskland. Och även Berlin blev uppdelat. Vilket är konstigt för hela Berlin låg på Östsidan av tyskland.

Läs mer här: berlinmurenPotsdamer Platz

På det tidiga 1900-talet var Potsdamer Platz en av de platserna i Europa som hade mest trafik. Senare blev det även centrum för Berlins nattliv. Idag är det ett stort torg och fortfarande en stor trafikknutpunkt i Berlin. Namnet Potsdamer Platz kommer från staden Potsdam.

Under andra världskriget förstördes Potsdamer Platz och alla byggnaderna runt omkring av de allierades lufträder under de sista dagarna i kriget. Efter kriget hamnade Potsdamer Platz i gränsen mellan de amerikanska, brittiska och sovjetiska sektorerna. Torget fick dock en mycket mindre betydande roll under det kalla kriget. När man efter kalla kriget byggde Berlinmuren delades Potsdamer Platz i två delar. Platsen som hade varit en av de livligaste i Europa blev nu en öde plats mitt i ett ingenmansland.
När man sedan rev Berlinmuren återfick Potsdamer sin möjlighet att hamna i fokus igen. Platsen delades in i fyra delar som därefter såldes till investerare. Daimler-Chrysler var den största av investerarna.
Även Sony var en av investerarna som senare beslöt att flytta hela sitt europeiska huvudkontor till Potsdamer Platz.

Under tiden som Potsdamer Platz byggdes om och renoverades var det Europas största byggarbetsplats. Den fick dock mycket kritik för att vara allt för kommersiell, vilket har lett till att den idag har 70 000 besökare varje dag. Mycket tack vare att det har blivit ett väldigt betydanden shoppingområde samt ett stort centrum för Berlins biografer.Skriv en kommentar
Tyskland länkar


Berlin som stad
Nattliv i Berlin
Om oss
Ta sig till Berlin

Sevärdheter


Alexanderplatz
Berlin Zoo
Berlinmuren
Berlins domkyrka
Brandenburger Tor
Checkpoint Charlie
East side gallery
Kadewe
Kaiser Wilhelm Minneskyrka
Kranzler Eck
Kurfurstendamm
Nya Synagogan
Olympiastadion
Potsdamer Platz
Riksdagshuset
Rotes Rathaus
Schloss Charlottenburg
Sevärdheter i Berlin
Unter den Linden
Wittenbergplatz

Upplevelser


Berlin Marathon
Önskar ni se bilder från Berlin. Berlin bilder