Kommentarer

Riksdagshuset är en av de sevärdheterna som jag varit och tittat på i Berlin

Läs mer här: riksdagshuset


Coolt att åka hit och titta på hur det en gång i tiden såg ut. Att gå runt och se hur det såg ut när väl berlinmuren fanns kvar på plats. Besök även Haus Am Checkpoint Charlie för att se hur folk försökte och lyckades fly över och under berlinmuren.

Läs mer här: checkpoint charlie


Berlins Domkyrka är klart värt ett besök att besöka när man är i Berlin

Läs mer här: berlins domkyrka


Anledningen till att det delades var ju att Tyskland förlorade Andra världskriget och att tyskland delades upp mellan Väststaterna och Öststaterna (Ryssland). Så därför blev det två delar av tyskland. Och även Berlin blev uppdelat. Vilket är konstigt för hela Berlin låg på Östsidan av tyskland.

Läs mer här: berlinmurenOlympiastadion i Berlin

Inför OS 1936 skapades ett stort olympiaområde i Tyskland. Den största idrottsarenan i det området blev Olympiastadion i Berlin. Det blev även hemmaarenan för Hertha BSC. Inför fotbolls VM 2006 totalrenoverades hela Olympiastadion.

Till Berlinolympiaden 1936 byggdes denna monumentala arena. Det var ett riktigt skrytbygge i fråga om storlek och arkitetkur.
Strax efter olympiaden började man använda stadion för fotboll, framförallt för finaler i den nyinstiftade DFB-pokalturnerninge. Ända fram till 1944 spelades sedan stora fotbollsfinaler på Olympiastadion. Arenan användes dock inte bara till fotboll utan även till utomhushandboll, friidrott och militärparader.

När andra världskriget var slut och Berlin delades upp blev Olympiastadion platsen för sport i väst-Berlin och när Bundesliga startade 1963 blev det hemmaarenan för Hertha Berlin. Under 50-talet började Västtyskland spela landskamper på Olympiastadion och 1974 spelades det även tre VM-matcher här. Genom åren har det även arrangerats andra evenemang så som rockkonserter, brittiska militärparader och kyrkodagar.

Fram till 1994 var den stark brittiska prägel på stadion. Britterna hade nämligen lagt sin administration för Berlin-sektorn på Olympiaområdet. Det var även britterna som såg till att området blev reparerat efter kriget i ledning av Werner March. Inför VM 1974 byggde man dessutom tak längs med långsidorna.
När tyskland blivit tilldelad fotbolls VM 2006 beslöt man att finalen skulle spelas på Olympiastadion. Samtidigt beslöt man att totalrenovera den gamla arenan som samma år som VM skulle fylla 70 år. Arenan renoverades med tanken att bevara dess ursprungsskick så mycket som möjligt.

Berlins Olympiasstadio blev klar under sommaren 2004 och under VM 2006 spelades det sex matcher här. Däribland finalen mellan Italien och Frankrike. Under VM invaderades Olympiastadion med 50 000 svenskar som skulle se gruppspelsmatchen mot Paraguay.
Idag rymmer Olympiastadion 76.000 åskådare.Skriv en kommentar
Tyskland länkar


Berlin som stad
Nattliv i Berlin
Om oss
Ta sig till Berlin

Sevärdheter


Alexanderplatz
Berlin Zoo
Berlinmuren
Berlins domkyrka
Brandenburger Tor
Checkpoint Charlie
East side gallery
Kadewe
Kaiser Wilhelm Minneskyrka
Kranzler Eck
Kurfurstendamm
Nya Synagogan
Olympiastadion
Potsdamer Platz
Riksdagshuset
Rotes Rathaus
Schloss Charlottenburg
Sevärdheter i Berlin
Unter den Linden
Wittenbergplatz

Upplevelser


Berlin Marathon
Önskar ni se bilder från Berlin. Berlin bilder