Kommentarer

Riksdagshuset är en av de sevärdheterna som jag varit och tittat på i Berlin

Läs mer här: riksdagshuset


Coolt att åka hit och titta på hur det en gång i tiden såg ut. Att gå runt och se hur det såg ut när väl berlinmuren fanns kvar på plats. Besök även Haus Am Checkpoint Charlie för att se hur folk försökte och lyckades fly över och under berlinmuren.

Läs mer här: checkpoint charlie


Berlins Domkyrka är klart värt ett besök att besöka när man är i Berlin

Läs mer här: berlins domkyrka


Anledningen till att det delades var ju att Tyskland förlorade Andra världskriget och att tyskland delades upp mellan Väststaterna och Öststaterna (Ryssland). Så därför blev det två delar av tyskland. Och även Berlin blev uppdelat. Vilket är konstigt för hela Berlin låg på Östsidan av tyskland.

Läs mer här: berlinmurenKaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

Kaiser Wilhelms minneskyrka är den mest bekanta kyrkan i Berlin. Det har blivit en mäktig symbol för över stadens förstörelse. Kyrkan byggdes 1891-1895 men under andra världskriget skadades den så svårt att det inte gick att bygga upp den igen. Kyrkan var från början 113 meter hög men är nu bara 63 meter hög. Det som finns kvar idag är det utbombade tornet med sin avbrutna spira. Det som finns kvar kallas för den brutna tanden och tillbyggnaderna kallas för läppstiftet och puderdosan.

När man går in i kyrkan kan man se mosaik som är väl bibehållen. Bland annat kan man se en mosaik som föreställer Kristus placerad över fiser och reliefer av preussiska kungar.
Runt resterna av den gamla kyrkan har man byggt en modern, åttakantig kyrka i öster och ett kapell med ett sexkantigt torn i väster. Detta symboliserar Berlins återfödelse efter kriget. På natten glöder de målade glasfönstrena från Chartres med en söklig blåaktig ton över Ku´damm.Skriv en kommentar
Tyskland länkar


Berlin som stad
Nattliv i Berlin
Om oss
Ta sig till Berlin

Sevärdheter


Alexanderplatz
Berlin Zoo
Berlinmuren
Berlins domkyrka
Brandenburger Tor
Checkpoint Charlie
East side gallery
Kadewe
Kaiser Wilhelm Minneskyrka
Kranzler Eck
Kurfurstendamm
Nya Synagogan
Olympiastadion
Potsdamer Platz
Riksdagshuset
Rotes Rathaus
Schloss Charlottenburg
Sevärdheter i Berlin
Unter den Linden
Wittenbergplatz

Upplevelser


Berlin Marathon
Önskar ni se bilder från Berlin. Berlin bilder