Kommentarer

Riksdagshuset är en av de sevärdheterna som jag varit och tittat på i Berlin

Läs mer här: riksdagshuset


Coolt att åka hit och titta på hur det en gång i tiden såg ut. Att gå runt och se hur det såg ut när väl berlinmuren fanns kvar på plats. Besök även Haus Am Checkpoint Charlie för att se hur folk försökte och lyckades fly över och under berlinmuren.

Läs mer här: checkpoint charlie


Berlins Domkyrka är klart värt ett besök att besöka när man är i Berlin

Läs mer här: berlins domkyrka


Anledningen till att det delades var ju att Tyskland förlorade Andra världskriget och att tyskland delades upp mellan Väststaterna och Öststaterna (Ryssland). Så därför blev det två delar av tyskland. Och även Berlin blev uppdelat. Vilket är konstigt för hela Berlin låg på Östsidan av tyskland.

Läs mer här: berlinmurenBrandenburger Tor

Brandenburger Tor sägs vara utgångspunkten för berlinturisten. När man än besöker Brandenburger Tor är man aldrig ensam, det är alltid en massa människor från hela världen här.

Tor betyder port och den här porten var den förnämsta av stadsportarna i Tyskland. Brandenburger Tor byggdes i slutet på 1700-talet som en markering på var den mäktiga gatan Unter den Linden började. Gatan som ledde fram till det kungliga slottet, som idag är rivet dock. Promenera genom porten och gå i samma fotspår som både Napoleons trupper och Hitlers nazister.
Porten ingick i stadsmuren, men sågs inte som en triumfbåge av de pragmatiska preussarna. Den såg med som en imponerande tullstation för att kassera in avgiter. När Berlinmuren byggdes blev Brandenburger Tor onårbar. Den stod då ensam i ett öde landskap och sedan blev porten platsen för ett extatiskt firande när muren revs.

I Brandenburger Tor kan man ta sig upp til protens norra flygel där det finns ett tyst rum. Där kan man som besökare i lugn och ro sitta ner och bara ta det lugnt, njuta av omgivningen eller fundera över vad som verkligen har skett här. Tar man sig till den östra flygeln hittar man turistbyrån som gärna hjälper till om det är något man undrar över.

Idag står Brandenburger Tor som en symbol för stadens återförening, men den var en gång i tiden en symbol för Berlins delning på grund av sitt läge i ingenmanslandet dirket vid Berlinmuren.Skriv en kommentar
Tyskland länkar


Berlin som stad
Nattliv i Berlin
Om oss
Ta sig till Berlin

Sevärdheter


Alexanderplatz
Berlin Zoo
Berlinmuren
Berlins domkyrka
Brandenburger Tor
Checkpoint Charlie
East side gallery
Kadewe
Kaiser Wilhelm Minneskyrka
Kranzler Eck
Kurfurstendamm
Nya Synagogan
Olympiastadion
Potsdamer Platz
Riksdagshuset
Rotes Rathaus
Schloss Charlottenburg
Sevärdheter i Berlin
Unter den Linden
Wittenbergplatz

Upplevelser


Berlin Marathon
Önskar ni se bilder från Berlin. Berlin bilder