Kommentarer

Riksdagshuset är en av de sevärdheterna som jag varit och tittat på i Berlin

Läs mer här: riksdagshuset


Coolt att åka hit och titta på hur det en gång i tiden såg ut. Att gå runt och se hur det såg ut när väl berlinmuren fanns kvar på plats. Besök även Haus Am Checkpoint Charlie för att se hur folk försökte och lyckades fly över och under berlinmuren.

Läs mer här: checkpoint charlie


Berlins Domkyrka är klart värt ett besök att besöka när man är i Berlin

Läs mer här: berlins domkyrka


Anledningen till att det delades var ju att Tyskland förlorade Andra världskriget och att tyskland delades upp mellan Väststaterna och Öststaterna (Ryssland). Så därför blev det två delar av tyskland. Och även Berlin blev uppdelat. Vilket är konstigt för hela Berlin låg på Östsidan av tyskland.

Läs mer här: berlinmurenBerlins domkyrka

Historian kring Berlins domkyrka sträcker sig ända tillbaka till medeltiden. Redan under 1400-talet fanns det ett slottskapell. Byggnaden revs tyvärr på grund av byggnadstekniska bristfälligheter och i stället byggde man en kyrkobyggnad. Trots att man byggde om det var den fortfarande inte tillfredsställande. Inte förrän 1894 började man bygga den nya domen som 1905 kunde invigas. Nu hade man istället en överdimensionerad kyrka i stil från italienska högrenässansen med inflytande från barocken.
När man byggde kyrkan hade man främst två baktankar. Dels var det ätten Hohenzollens tack för de politiska framgångarna under 1800-talets andra hälft, och dels idén att åstadkomma en central byggnad för protestantismen.
Man delade in kyrkan i tre delar. En del stod till förfogande för dop- och begravningsgudtjänster, en del för minnesvård och den största delen för vanliga gudtjänster. Över mittendelen reser sig en mäktig kupol 114 meter över gatunivån, och den är i sin tur omgiven av fyra hörntorn.

Under andra väldskriget skadades kyrkan väldigt svårt av en brandbomb. Den stora mittendelen och den gravkammare som fanns under var de delar som förstördes. Man räddade resten av kyrkan genom att täcka över kupoltaket 1951. 1975 började man restaurera kyrkan och då rev man delen för minnesvård och reparerade dop- och begravningsdelen. 1993 tog man till och med den stora kyrkan i bruk igen och fram till 2002 restaurerades glasmålerierna och mosaiktavlorna och till och med Hohenzollerngravkammaren åsterställdes och är nu öppen för allmänheten.

Mer information om Berlins domkyrka
Berlins Domkyrka är klart värt ett besök att besöka när man är i Berlin.
Inlagt i databasen 11/26/11 03:14:49Skriv en kommentar
Tyskland länkar


Berlin som stad
Nattliv i Berlin
Om oss
Ta sig till Berlin

Sevärdheter


Alexanderplatz
Berlin Zoo
Berlinmuren
Berlins domkyrka
Brandenburger Tor
Checkpoint Charlie
East side gallery
Kadewe
Kaiser Wilhelm Minneskyrka
Kranzler Eck
Kurfurstendamm
Nya Synagogan
Olympiastadion
Potsdamer Platz
Riksdagshuset
Rotes Rathaus
Schloss Charlottenburg
Sevärdheter i Berlin
Unter den Linden
Wittenbergplatz

Upplevelser


Berlin Marathon
Önskar ni se bilder från Berlin. Berlin bilder